Bahan-bahan:
1 ekor ayam 2kg
1/2 cawan minyak masak
1 tin susu cair
1 paket rempah kurma
5 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih [digiling]
2 cm halia
1/2 cawan kacang tanah digoreng tanpa minyak [ditumbuk]
2 biji limau nipis
1 sudu teh air mawar
1 sudu besar garam
1/2 biji kelapa dibuat kerisik
1 cawan pati santan pekat
2 cm kulit kayu manis
5 kuntum bunga lawang
3 biji buah pelaga
Cara-cara membuatnya:
1 ekor ayam 2kg
1/2 cawan minyak masak
1 tin susu cair
1 paket rempah kurma
5 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih [digiling]
2 cm halia
1/2 cawan kacang tanah digoreng tanpa minyak [ditumbuk]
2 biji limau nipis
1 sudu teh air mawar
1 sudu besar garam
1/2 biji kelapa dibuat kerisik
1 cawan pati santan pekat
2 cm kulit kayu manis
5 kuntum bunga lawang
3 biji buah pelaga
Cara-cara membuatnya:
- Perap ayam dengan bahan giling dan rempah kurma.
- Tumis rempah tumis.
- Masukkan ayam,santan pekat.
- Setelah ayam empuk,masukkan susu cair dan jus limau,
- Masukkan bawang besar,kacang tumbuk dan kerisik apabila kuah pekat.
- Akhir sekali,masukkan air mawar.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan