Rabu, 21 November 2012

Ayam Kurma Kacang

Bahan-bahan:
1 ekor ayam 2kg
1/2 cawan minyak masak
1 tin susu cair
1 paket rempah kurma
5 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih       [digiling]
2 cm halia
1/2 cawan kacang tanah digoreng tanpa minyak  [ditumbuk]
2 biji limau nipis
1 sudu teh air mawar
1 sudu besar garam
1/2 biji kelapa dibuat kerisik
1 cawan pati santan pekat
2 cm kulit kayu manis
5 kuntum bunga lawang
3 biji buah pelaga

Cara-cara membuatnya:
  1. Perap ayam dengan bahan giling dan rempah kurma.
  2. Tumis rempah tumis.
  3. Masukkan ayam,santan pekat.
  4. Setelah ayam empuk,masukkan susu cair dan jus limau,
  5. Masukkan bawang besar,kacang tumbuk dan kerisik apabila kuah pekat.
  6. Akhir sekali,masukkan air mawar.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan