Rabu, 21 November 2012

Apam Pelangi

Bahan-bahan:
8 biji telur ayam [sukatan menggunakan gelas][sukatan telur = sukatan tepung]
1 gelas tepung gandum
1 tin kelapa kering
1 gelas gula
1 botol aiskrim soda [merah,hijau,kuning]
1 sudu teh baking powder

Cara-cara membuatnya:
1. Kelapa dibahagi 3 bahagian.
2. Masukkan aiskrim soda berwarna merah dalam salah satu bahagian kelapa tersebut.
3. Masukkan aiskrim soda bewarna kuning dalam bahagian kelapa yang ke-2.
4. Masukkan aiskrim soda berwarna hijau dalam bahagian kelapa yang ke-3.
5. Jemurkan ketiga-tiga bahagian kelapa tersebut hingga kering.
6. Pukul telur dan masukkan sedikit gula
7. Apabila rata, masukkan tepung gandum.
8. Masukkan baking powder dan kelapa yang telah dijemur tadi.
9. Gaul sehingga rata.
10. Kukus.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan