Sabtu, 14 Oktober 2023

Ketam bunga masak berempah ;

1 kilogram ketam bunga yang sudah dibersihkan.

Bahan-bahan yang dikisar;

10 biji bawang merah.

5 ulas bawang putih.

2 inci halia

Bahan-bahannya;

1 bungkus kecil rempah tumis.

3 sudu makan serbuk ketumber.

2 sudu makan garam masala.

sedikit air.

5 sudu makan tomato.

1sudu makan stok ayam.

1ikat daun ketumber.

1ikat daun pudina.

sedikit minyak sapi.

sedikit minyak masak

Cara - cara memasaknya;

Panas minyak sapi dan minyak masak tumis bahan kisar hingga kekuningan.

Masukkan rempah tumis,serbuk ketumber.serbuk garam masala,air.

Gaul hingga pecah minyak.

Kemudian masukkan tomato puri,stok ayam,daun ketumber,daun pudina.

Akhir sekali masukkan ketam.



Selasa, 1 Ogos 2023

Kari ayam bersama kentang

 Bahan-bahannya;

1 kg ayam.

1/2 kg kentang.

1 kotak kecil santan kara.

5 ulas bawang putih dihiris.

5 biji bawang merah dihiris.

2 inci halia dihiris.

1 batang kayu manis.

5 kuntum bunga lawang.

1 paket kecil serbuk kari.

3 tangkai daun kari.

500ml air panas.

1/2 sudu teh garam.

2 sudu teh gula.

1/2 sudu teh  serbuk perasa.

1 kiub pati  ayam.

1 sudu teh lada sulah.

Sedikit air asam jawa.  

Cara-cara memasaknya;

Panaskan minyak tumis bawang putih, kayu manis,bunga lawang hingga wangi.

Bancuh serbuk kari bersama daun kari, hirisan bawang merah dan air.

Masuk ke dalam bahan tumis gaul sebati hingga pecah minyak.

Bila sudah pecah minyak masukkan ayam gaul lagi tutup sebentar.

Bila ayam sudah separuh masak masukkan kentang yang sudah direbus.

Akhir sekali masukkan santan, air panas,garam,gula,serbuk perasa,pati ayam,lada sulah.

Dan air asam jawa.




Jumaat, 28 Julai 2023

Daging masak cili hijau muda.

1 kg daging sapi.

1/2 kg cili hijau  muda dikisar.

15 biji bawang merah dikisar.

10 biji bawang putih dikisar.

1 inci halia dikisar.

1inci lengkuas diketuk..

5 helai daun salam.

 Minyak masak untuk menumis.

1 kiub pati daging.

1 sudu teh  garam. 

 3 sudu teh gula.

1sudu teh lada hitam. 

1sudu teh lada sulah.

 Cara-cara memasaknya;

Panaskan minyak tumis bahan kisar sehingga kekuningan.

Masukkan lengkuas dan daun salam.

Masukkan daging dan gaul sehingga sebati.

Bila daging hampir masak masukkan pati daging,garam ,gula,lada hitam, lada sulah.