Jumaat, 30 Jun 2023

kambing masak lada hitam

 Bahan-bahan:

1 kg kambing.

2 bungkus perancah  lada hitam .

1 kg bawang besar.

1/2 bungkus mentega.

1/2 bungkus cendawan centaki direndam dihiris nipis.

2 tangkai daun bawang dihiris.

Cara-cara memasaknya:

Panaskan mentega masukkan daging kambing.

Gaul -gaul sampai airnya kering dengan api perlahan.

Masukkan perencah lada hitam dan cendawan centaki gaul sebati dengan api perlahan.

Kemudian masukkan air panas mendidih 300ml.

Tutup sebentar.

Akhir sekali masukkan bawang besar  dan daun bawang.

Sedia dihidangkan.

Isnin, 13 April 2015

ikan pandan berkuah

bahan-bahannya;

1 cawan santan pekat
1 sudu besar minyak masak
2 helai daun pandan
2 helai daun limau purut
1 ekor ikan bawal hitam
2 biji tomato
1 biji limau nipis
1 batang serai dihiris

bahan yang dikisar;

5 biji cili merah
6 biji bawang merah
4 biji buah keras
4 cm halia
2 cm kunyit hidup
1/2 sudu teh garam

cara memasak;

panaskan minyak masak tumis bahan kisar hingga kekuningan.
baru masukkan serai,daun limau purut,daun pandan gaul rata kemudian masukkan tomato.
tuang santan pekat masak sehingga santan pecah minyak.
bila mendidih masukkan ikan dan air limau nipis.

Rabu, 18 Februari 2015

KARI IKAN JENAHAK

1 ekor ikan jenahak

Bahan-bahan yang dikisar;

10 biji bawang merah
5 ulas bawang putih
1 inci halia
5 tangkai cili kering

5 tangkai daun kari
1 sudu teh serbuk cili
1sudu teh serbuk kunyit
1 sudu besar serbuk kari
1 sudu besar serbuk ketumber
2 keping asam gelugur direndam dalam air
1 sudu teh garam
1 mangkuk kecik santan pekat
5 biji buah tomato ceri
5 biji bendi 
sedikit minyak untuk menumis

Hiasan: 
Daun ketumber cincang


Cara-cara membuatnya:
Panaskan belanga masukkan sedikit minyak tumis bahan kisar daun kari serbuk cili serbuk kunyit serbuk kari serbuk ketumber  gaul sehingga naik bau baru masukkan air rendaman asam gelugur.
Bila sebati masukkan ikan jenahak asam gelugur dan tambah kan air biar mendidih sebentar masukkan tomato ceri dan bendi akhir sekali masukkan santan dan garam. 






















Ahad, 25 Januari 2015

ACAR KULIT LIMAU KASTURI

20 biji limau kasturi
1 batang kulit kayu manis
5 kuntum bunga cerkih
1/2 cawan gula
1/2 cawan jus limau kasturi
3 sudu besar cuka

Bahan-bahan yang dikisar

10 biji bawang merah
5 ulas bawang putih
5 biji buah keras
2 inci kunyit hidup
5 biji cili padi
5biji cili kering
1 inci halia

Cara-cara membuatnya ;

Kulit limau kasturi dikikis dan dicuci  kemudian diperah airnya.
Selepas di perah airnya rendam dengan air bercampur garam.Toskan.
Kukus 20 minit sudah masak keluarkan dan sejukkan..
Masukkan dalam balang kaca.

Panas kan minyak masak tumis bahan kisar hingga benar- benar masak.
Baru masukkan air limau kasturi dan juga gula gaul hingga sebati.
Akhir sekali masukkan cuka.Sejukkan tuang dalam balang kaca yang berisi kulit limau tadi.
  

Sabtu, 8 Disember 2012

Kerabu mangga muda

Bahan-bahannya:

2 ekor sotong kering besar
1/2 cawan udang  kering
7 biji mangga muda
1/2 cawan bawang merah goreng
10 biji cili hidup
sedikit belacan
1/2 sudu teh gula
1/2 sudu teh garam
4 sudu teh kicap sotong
1 batang timun
3 biji limau nipis
1 ikat daun sup ( dimayang halus )

Cara-cara membuatnya:
1:Sotong kering dipotong halus (digoreng )
2:Udang kering ,cili ,belacan dikisar
3:Timun dibung biji dan kulit potong panjang
4:Mangga dicincang masukkan sotong kering ,udang kering dan semua bahan yang dikisar
5:Gaul  sebati



2:

Jumaat, 7 Disember 2012

Kari kambing istimewa cik ct.

Bahan-bahannya:

1kilo daging kambing
3 sudu makan serbuk kari
2 sudu makan serbuk kari masak hitam
2 batang kulit kayu manis
2 kuntum bunga lawang
2 sudu makan kerisik
1 mangkuk santan pekat
1/2 sudu makan garam
1/4 sudu makan gula
1/4 sudu makan ajinomoto
1seduk minyak masak
1/2 seduk merjerin

Bahan-bahan untuk dikisar:

5 biji bawang merah
5 ulas bawang putih
2 inci halia
2 batang serai
5 biji cili padi

Cara-cara membuatnya:

1:panas minyak masak dan minyak sapi tumis kulit kayu manis,bunga lawang,
2:kemudian masukkan bahan kisar hingga kekuningan
3:bila sebati masukkan serbuk kari dan serbuk kari masak hitam dicampur sedikit air
4:bila agak masak masukkan daging kambing
5:gaul sebati kemudian masukkan santan dan kerisik
6:akhir sekali masukkan garam,ajinomoto dan gula


Rabu, 5 Disember 2012

Daging masak tomato

Bahan -bahannya:

1 kilo daging
1 tin tomato puree
1 tin susu cair
1 biji kelapa ambil pati saja(atau 1 mangkuk santan)
15 biji bawang putih
10 biji bawang merah
10 biji tomato
1biji buah pala (diparut)
2 batang serai
5 biji ubi kentang
1 cawan minyak masak
3 sudu makan minyak sapi
1 sudu makan serbuk jintan putih
1 sudu makan serbuk jintan manis
2 inci halia
2 inci lengkuas
sedikit cili kisar
sedikit garam
sedikit ajinomoto
1 peket rempah tumis


Cara-cara membuatnya:
1:lengkuas,halia,bawang putih,bawang merah,serai dikisar
2:Daging diperap dengan jintan putih ,jintan manis,buah pala 1/2 jam
3:Panaskan minyak masak dan minyak sapi masukkan bawang merah dan bawang  putih yang dihiris
4:Kemudian masukkan bahan yang dikisar biar garing dan masukkan daging yang sudah diperap tadi.
5:Bila air agak kering masukkan santan ,tomato puree,ubi kentang
6:Akhir sekali masukkan susu cair,garam,ajinomoto dan buah tomato

Kek puteri mandi

Bahan -bahannya:

10 biji telor ( 2dibuang  putih )
16 oz mentega
1 gelas gula halus
2 gelas tepung gandum
1/2 gelas hollick
1/2 gelas coklat rice
1/2 tin susu manis
1tin kecil kelapa parut
1 susu kecil esen oren
200gm roti sultana
200gm gajus digoreng  dan ditumbuk

cara-cara membuatnya:

1:mentega dipukul dengan gula hingga kembang
2:masukkan telor pukul sebati
3:kemudian masukkan ,susu manis,tepung gandum dan roti sultana
4:bahagi kan kepada 2 bahagian
5:bahagian 1;hollick dan kelapa kering
6:bahagian 2;coklat rice dan gajus
7:bakar atau kukus

Selasa, 4 Disember 2012

Kuih sepit

bahan-bahannya:
2 biji telor
2 sudu minyak
20 gm gula
sedikit perwarna kuning
400 gm tepung gandum
1/2 biji kelapa dijadi 2 gelas santan

cara-cara membuatnya:

1:Gaul tepung,gula,telor,kemudian masukkan santan
2:Kemudian masukkan minyak,dan perwarna kuning,
3:Panaskan acuan kuih sepit atas api
4:Tuang 1 sudu  adunan masak hingga kekuningan
5:Setelah masak keluarkan dari acuan gulung

Lempeng berinti makanan laut

500 gm tepung gandum
500 gm atau 1/2 liter susu uht
150 gm mentega cair
3 biji telor
sedikit tomato pes

cara-cara membuat lempeng:
1:Gaul tepung ,susu, tomato pes,mentega,telor,
2:Kacau sebati kalau terlalu pekat masukkan susu atau air
3:Panaskan kuali leper lempengkan tuangkan aduanan 1 seduk besar   
4:Bila agak kekuningan letak inti lipat angkat

Bahan inti:
100 gm isi ikan
 80 gm sotong
70 gm isi udang
5 ulas bawang putih
3 batang seleri
10 biji cendawan butang
1 ikat daun pasly
1 sudu teh lada sulah
sedikit garam
1/2 tin krim segar

cara-cara membuat inti:
1:Panaskan mentega tumis bawang putih,batang seleri,cendawan butang
2:Kemudian masukkan isi ikan,sotong,udang kacau sebati
3:Akhir sekali masukkan daun pasly,lada sulah,garam, dan krim segar