500 gm tepung gandum
500 gm atau 1/2 liter susu uht
150 gm mentega cair
3 biji telor
sedikit tomato pes
cara-cara membuat lempeng:
1:Gaul tepung ,susu, tomato pes,mentega,telor,
2:Kacau sebati kalau terlalu pekat masukkan susu atau air
3:Panaskan kuali leper lempengkan tuangkan aduanan 1 seduk besar
4:Bila agak kekuningan letak inti lipat angkat
Bahan inti:
100 gm isi ikan
80 gm sotong
70 gm isi udang
5 ulas bawang putih
3 batang seleri
10 biji cendawan butang
1 ikat daun pasly
1 sudu teh lada sulah
sedikit garam
1/2 tin krim segar
cara-cara membuat inti:
1:Panaskan mentega tumis bawang putih,batang seleri,cendawan butang
2:Kemudian masukkan isi ikan,sotong,udang kacau sebati
3:Akhir sekali masukkan daun pasly,lada sulah,garam, dan krim segar
500 gm atau 1/2 liter susu uht
150 gm mentega cair
3 biji telor
sedikit tomato pes
cara-cara membuat lempeng:
1:Gaul tepung ,susu, tomato pes,mentega,telor,
2:Kacau sebati kalau terlalu pekat masukkan susu atau air
3:Panaskan kuali leper lempengkan tuangkan aduanan 1 seduk besar
4:Bila agak kekuningan letak inti lipat angkat
Bahan inti:
100 gm isi ikan
80 gm sotong
70 gm isi udang
5 ulas bawang putih
3 batang seleri
10 biji cendawan butang
1 ikat daun pasly
1 sudu teh lada sulah
sedikit garam
1/2 tin krim segar
cara-cara membuat inti:
1:Panaskan mentega tumis bawang putih,batang seleri,cendawan butang
2:Kemudian masukkan isi ikan,sotong,udang kacau sebati
3:Akhir sekali masukkan daun pasly,lada sulah,garam, dan krim segar
Tiada ulasan:
Catat Ulasan