Sabtu, 8 Disember 2012

Kerabu mangga muda

Bahan-bahannya:

2 ekor sotong kering besar
1/2 cawan udang  kering
7 biji mangga muda
1/2 cawan bawang merah goreng
10 biji cili hidup
sedikit belacan
1/2 sudu teh gula
1/2 sudu teh garam
4 sudu teh kicap sotong
1 batang timun
3 biji limau nipis
1 ikat daun sup ( dimayang halus )

Cara-cara membuatnya:
1:Sotong kering dipotong halus (digoreng )
2:Udang kering ,cili ,belacan dikisar
3:Timun dibung biji dan kulit potong panjang
4:Mangga dicincang masukkan sotong kering ,udang kering dan semua bahan yang dikisar
5:Gaul  sebati



2:

Jumaat, 7 Disember 2012

Kari kambing istimewa cik ct.

Bahan-bahannya:

1kilo daging kambing
3 sudu makan serbuk kari
2 sudu makan serbuk kari masak hitam
2 batang kulit kayu manis
2 kuntum bunga lawang
2 sudu makan kerisik
1 mangkuk santan pekat
1/2 sudu makan garam
1/4 sudu makan gula
1/4 sudu makan ajinomoto
1seduk minyak masak
1/2 seduk merjerin

Bahan-bahan untuk dikisar:

5 biji bawang merah
5 ulas bawang putih
2 inci halia
2 batang serai
5 biji cili padi

Cara-cara membuatnya:

1:panas minyak masak dan minyak sapi tumis kulit kayu manis,bunga lawang,
2:kemudian masukkan bahan kisar hingga kekuningan
3:bila sebati masukkan serbuk kari dan serbuk kari masak hitam dicampur sedikit air
4:bila agak masak masukkan daging kambing
5:gaul sebati kemudian masukkan santan dan kerisik
6:akhir sekali masukkan garam,ajinomoto dan gula


Rabu, 5 Disember 2012

Daging masak tomato

Bahan -bahannya:

1 kilo daging
1 tin tomato puree
1 tin susu cair
1 biji kelapa ambil pati saja(atau 1 mangkuk santan)
15 biji bawang putih
10 biji bawang merah
10 biji tomato
1biji buah pala (diparut)
2 batang serai
5 biji ubi kentang
1 cawan minyak masak
3 sudu makan minyak sapi
1 sudu makan serbuk jintan putih
1 sudu makan serbuk jintan manis
2 inci halia
2 inci lengkuas
sedikit cili kisar
sedikit garam
sedikit ajinomoto
1 peket rempah tumis


Cara-cara membuatnya:
1:lengkuas,halia,bawang putih,bawang merah,serai dikisar
2:Daging diperap dengan jintan putih ,jintan manis,buah pala 1/2 jam
3:Panaskan minyak masak dan minyak sapi masukkan bawang merah dan bawang  putih yang dihiris
4:Kemudian masukkan bahan yang dikisar biar garing dan masukkan daging yang sudah diperap tadi.
5:Bila air agak kering masukkan santan ,tomato puree,ubi kentang
6:Akhir sekali masukkan susu cair,garam,ajinomoto dan buah tomato

Kek puteri mandi

Bahan -bahannya:

10 biji telor ( 2dibuang  putih )
16 oz mentega
1 gelas gula halus
2 gelas tepung gandum
1/2 gelas hollick
1/2 gelas coklat rice
1/2 tin susu manis
1tin kecil kelapa parut
1 susu kecil esen oren
200gm roti sultana
200gm gajus digoreng  dan ditumbuk

cara-cara membuatnya:

1:mentega dipukul dengan gula hingga kembang
2:masukkan telor pukul sebati
3:kemudian masukkan ,susu manis,tepung gandum dan roti sultana
4:bahagi kan kepada 2 bahagian
5:bahagian 1;hollick dan kelapa kering
6:bahagian 2;coklat rice dan gajus
7:bakar atau kukus

Selasa, 4 Disember 2012

Kuih sepit

bahan-bahannya:
2 biji telor
2 sudu minyak
20 gm gula
sedikit perwarna kuning
400 gm tepung gandum
1/2 biji kelapa dijadi 2 gelas santan

cara-cara membuatnya:

1:Gaul tepung,gula,telor,kemudian masukkan santan
2:Kemudian masukkan minyak,dan perwarna kuning,
3:Panaskan acuan kuih sepit atas api
4:Tuang 1 sudu  adunan masak hingga kekuningan
5:Setelah masak keluarkan dari acuan gulung

Lempeng berinti makanan laut

500 gm tepung gandum
500 gm atau 1/2 liter susu uht
150 gm mentega cair
3 biji telor
sedikit tomato pes

cara-cara membuat lempeng:
1:Gaul tepung ,susu, tomato pes,mentega,telor,
2:Kacau sebati kalau terlalu pekat masukkan susu atau air
3:Panaskan kuali leper lempengkan tuangkan aduanan 1 seduk besar   
4:Bila agak kekuningan letak inti lipat angkat

Bahan inti:
100 gm isi ikan
 80 gm sotong
70 gm isi udang
5 ulas bawang putih
3 batang seleri
10 biji cendawan butang
1 ikat daun pasly
1 sudu teh lada sulah
sedikit garam
1/2 tin krim segar

cara-cara membuat inti:
1:Panaskan mentega tumis bawang putih,batang seleri,cendawan butang
2:Kemudian masukkan isi ikan,sotong,udang kacau sebati
3:Akhir sekali masukkan daun pasly,lada sulah,garam, dan krim segar


 

Jumaat, 30 November 2012

Pasta ole-ole

1 peket pasta (direbus campur sedikit minyak zaitun)
2 sudu makan minyak zaitun
5 keping tukkey ham
5 keping selami
2 biji cili begala
1 tin kecil krim
2 sudu teh serbuk bawang putih
1 sudu teh oregano
1 sudu teh lada hitam
sedikit garam
sedikit keju permesan
sedikit pasly cincang


cara-cara membuatnya:
1:panaskan minyak zaitun masukkan tukkey ham ,selami,cili bengala,krim
2:bila agak mendidih masukkan serbuk bawang putih,oregano,lada hitam,,garam,
3:biar sebentar baru masukkan permesan,pasly cincang

UDANG MENTEGA TELOR MASIN

10 ekor udang ( digaul  garam )
3 sudu  susu cair
2 biji telor
sedikit minyak
sedikit mentega
sedikit daun kari
4 ulas bawang putih
5 biji cili padi
3 sudu makan oat
1 ikat daun bawang sup
 5biji telor masin ambil kuningnya saja

 cara-cara membuatnya:
1:Goreng telor dalam minyak yang banyak gaulkan hingga kekuningan toskan
2:panaskan minyak dan mentega masukkan daun kari ,bawang putih,susu cair,udang cili padi,
3:kemudian masukkan telor masin,oat,daun bawang,telor yang sudah digoreng
3:

Khamis, 29 November 2012

KUIH BAKAR DAGING CINCANG

300 gm daging cincang
1 biji kelapa dijadikan santan
5 biji telor
5 sudu makan tepung gandum

Bahan dihiris halus

5biji bawang merah
5 ulas bawang putih
4batang daun sup
4batang daun bawang

sedikit garam
sedikit lada sulah
sedikit serbuk perasa

cara-cara membuatnya:
1:panaskan minyak goreng daging kemudian toskan
2:dalam minyak yang sama goreng bawang merah dan bawang putih hingga garing
3:pukul telor sampai kembang
4:kemudian masukkan tepung ,santan,gaul rata
5:masukkan bahan goreng daun sup dan daun bawang
6:akhir sekali msukkan garam,serbuk perasa,lada sulah
7:acuan diglis dengan mentega
8:alaskan dengan kertas minyak
9:bakar dalam oven dengan suhu 180d/c
10: 1/2 jam ataupun 45 minit







"




Rendang daging jawa

1 ekor ayam dipotong lapan ketul

BAHAN-BAHAN DIKISAR:
2 sudu ketumber
2 ulas bawang putih
1 sudu teh jintan manis
1sudu teh jintan putih
5 biji bawang merah
4biji buah keras
2 batang serai
1inci  halia
1 sudu lada hitam


1/2 cawan minyak
1/2 cawan air asam jawa
sedikit kerisik
sedikit garam

CARA-CARA MEMBUATNYA:
1: Panaskan minyak tumis bahan kisar
2:bila agak kekuningan masukkan ayam biar sebentar
3:kemudian masukkan air asam jawa
4:akhir sekali baru masukkan kerisik dan garam