Khamis, 9 Jun 2011

Resipi #8:Ikan Tongkol Masak Kari


Bahan-Bahan:
1ekor   ikan tongkol
Bhn A;KISAR
3 biji bwg merah
2 biji bwg putih
1 inci halia
BHN B;BHN TUMIS
2 batang   serai
Sedikit halba
Sedikit cili padi
BHN C;DICAMPUR DGN AIR
3 sudu serbuk kari ikan
1 sudu serbuk ketumber
1sudu  jintan manis 
2 sudu  cili kisar
Santan pekat  atau yought

Cara-Cara Membuatnya:
Panas minyak masukkan bhn tumis dan bhn kisar kemudian masukkan bhn yang dicampur air.
Ikan tongkol  yang digoreng terlebih dahulu.
Bila sudah agak pekat masukkan santan pekat  dan  air  asam jawa.
Kalau di campur yought  tak perlu air  asam jawa.      

Tiada ulasan:

Catat Ulasan