Selasa, 17 Februari 2015

KARI IKAN JENAHAK

1 ekor ikan jenahak

Bahan-bahan yang dikisar;

10 biji bawang merah
5 ulas bawang putih
1 inci halia
5 tangkai cili kering

5 tangkai daun kari
1 sudu teh serbuk cili
1sudu teh serbuk kunyit
1 sudu besar serbuk kari
1 sudu besar serbuk ketumber
2 keping asam gelugur direndam dalam air
1 sudu teh garam
1 mangkuk kecik santan pekat
5 biji buah tomato ceri
5 biji bendi 
sedikit minyak untuk menumis

Hiasan: 
Daun ketumber cincang


Cara-cara membuatnya:
Panaskan belanga masukkan sedikit minyak tumis bahan kisar daun kari serbuk cili serbuk kunyit serbuk kari serbuk ketumber  gaul sehingga naik bau baru masukkan air rendaman asam gelugur.
Bila sebati masukkan ikan jenahak asam gelugur dan tambah kan air biar mendidih sebentar masukkan tomato ceri dan bendi akhir sekali masukkan santan dan garam. 






















Tiada ulasan:

Catat Ulasan