Sabtu, 8 Disember 2012

Kerabu mangga muda

Bahan-bahannya:

2 ekor sotong kering besar
1/2 cawan udang  kering
7 biji mangga muda
1/2 cawan bawang merah goreng
10 biji cili hidup
sedikit belacan
1/2 sudu teh gula
1/2 sudu teh garam
4 sudu teh kicap sotong
1 batang timun
3 biji limau nipis
1 ikat daun sup ( dimayang halus )

Cara-cara membuatnya:
1:Sotong kering dipotong halus (digoreng )
2:Udang kering ,cili ,belacan dikisar
3:Timun dibung biji dan kulit potong panjang
4:Mangga dicincang masukkan sotong kering ,udang kering dan semua bahan yang dikisar
5:Gaul  sebati



2:

Jumaat, 7 Disember 2012

Kari kambing istimewa cik ct.

Bahan-bahannya:

1kilo daging kambing
3 sudu makan serbuk kari
2 sudu makan serbuk kari masak hitam
2 batang kulit kayu manis
2 kuntum bunga lawang
2 sudu makan kerisik
1 mangkuk santan pekat
1/2 sudu makan garam
1/4 sudu makan gula
1/4 sudu makan ajinomoto
1seduk minyak masak
1/2 seduk merjerin

Bahan-bahan untuk dikisar:

5 biji bawang merah
5 ulas bawang putih
2 inci halia
2 batang serai
5 biji cili padi

Cara-cara membuatnya:

1:panas minyak masak dan minyak sapi tumis kulit kayu manis,bunga lawang,
2:kemudian masukkan bahan kisar hingga kekuningan
3:bila sebati masukkan serbuk kari dan serbuk kari masak hitam dicampur sedikit air
4:bila agak masak masukkan daging kambing
5:gaul sebati kemudian masukkan santan dan kerisik
6:akhir sekali masukkan garam,ajinomoto dan gula


Rabu, 5 Disember 2012

Daging masak tomato

Bahan -bahannya:

1 kilo daging
1 tin tomato puree
1 tin susu cair
1 biji kelapa ambil pati saja(atau 1 mangkuk santan)
15 biji bawang putih
10 biji bawang merah
10 biji tomato
1biji buah pala (diparut)
2 batang serai
5 biji ubi kentang
1 cawan minyak masak
3 sudu makan minyak sapi
1 sudu makan serbuk jintan putih
1 sudu makan serbuk jintan manis
2 inci halia
2 inci lengkuas
sedikit cili kisar
sedikit garam
sedikit ajinomoto
1 peket rempah tumis


Cara-cara membuatnya:
1:lengkuas,halia,bawang putih,bawang merah,serai dikisar
2:Daging diperap dengan jintan putih ,jintan manis,buah pala 1/2 jam
3:Panaskan minyak masak dan minyak sapi masukkan bawang merah dan bawang  putih yang dihiris
4:Kemudian masukkan bahan yang dikisar biar garing dan masukkan daging yang sudah diperap tadi.
5:Bila air agak kering masukkan santan ,tomato puree,ubi kentang
6:Akhir sekali masukkan susu cair,garam,ajinomoto dan buah tomato

Kek puteri mandi

Bahan -bahannya:

10 biji telor ( 2dibuang  putih )
16 oz mentega
1 gelas gula halus
2 gelas tepung gandum
1/2 gelas hollick
1/2 gelas coklat rice
1/2 tin susu manis
1tin kecil kelapa parut
1 susu kecil esen oren
200gm roti sultana
200gm gajus digoreng  dan ditumbuk

cara-cara membuatnya:

1:mentega dipukul dengan gula hingga kembang
2:masukkan telor pukul sebati
3:kemudian masukkan ,susu manis,tepung gandum dan roti sultana
4:bahagi kan kepada 2 bahagian
5:bahagian 1;hollick dan kelapa kering
6:bahagian 2;coklat rice dan gajus
7:bakar atau kukus

Selasa, 4 Disember 2012

Kuih sepit

bahan-bahannya:
2 biji telor
2 sudu minyak
20 gm gula
sedikit perwarna kuning
400 gm tepung gandum
1/2 biji kelapa dijadi 2 gelas santan

cara-cara membuatnya:

1:Gaul tepung,gula,telor,kemudian masukkan santan
2:Kemudian masukkan minyak,dan perwarna kuning,
3:Panaskan acuan kuih sepit atas api
4:Tuang 1 sudu  adunan masak hingga kekuningan
5:Setelah masak keluarkan dari acuan gulung

Lempeng berinti makanan laut

500 gm tepung gandum
500 gm atau 1/2 liter susu uht
150 gm mentega cair
3 biji telor
sedikit tomato pes

cara-cara membuat lempeng:
1:Gaul tepung ,susu, tomato pes,mentega,telor,
2:Kacau sebati kalau terlalu pekat masukkan susu atau air
3:Panaskan kuali leper lempengkan tuangkan aduanan 1 seduk besar   
4:Bila agak kekuningan letak inti lipat angkat

Bahan inti:
100 gm isi ikan
 80 gm sotong
70 gm isi udang
5 ulas bawang putih
3 batang seleri
10 biji cendawan butang
1 ikat daun pasly
1 sudu teh lada sulah
sedikit garam
1/2 tin krim segar

cara-cara membuat inti:
1:Panaskan mentega tumis bawang putih,batang seleri,cendawan butang
2:Kemudian masukkan isi ikan,sotong,udang kacau sebati
3:Akhir sekali masukkan daun pasly,lada sulah,garam, dan krim segar


 

Jumaat, 30 November 2012

Pasta ole-ole

1 peket pasta (direbus campur sedikit minyak zaitun)
2 sudu makan minyak zaitun
5 keping tukkey ham
5 keping selami
2 biji cili begala
1 tin kecil krim
2 sudu teh serbuk bawang putih
1 sudu teh oregano
1 sudu teh lada hitam
sedikit garam
sedikit keju permesan
sedikit pasly cincang


cara-cara membuatnya:
1:panaskan minyak zaitun masukkan tukkey ham ,selami,cili bengala,krim
2:bila agak mendidih masukkan serbuk bawang putih,oregano,lada hitam,,garam,
3:biar sebentar baru masukkan permesan,pasly cincang

UDANG MENTEGA TELOR MASIN

10 ekor udang ( digaul  garam )
3 sudu  susu cair
2 biji telor
sedikit minyak
sedikit mentega
sedikit daun kari
4 ulas bawang putih
5 biji cili padi
3 sudu makan oat
1 ikat daun bawang sup
 5biji telor masin ambil kuningnya saja

 cara-cara membuatnya:
1:Goreng telor dalam minyak yang banyak gaulkan hingga kekuningan toskan
2:panaskan minyak dan mentega masukkan daun kari ,bawang putih,susu cair,udang cili padi,
3:kemudian masukkan telor masin,oat,daun bawang,telor yang sudah digoreng
3:

Khamis, 29 November 2012

KUIH BAKAR DAGING CINCANG

300 gm daging cincang
1 biji kelapa dijadikan santan
5 biji telor
5 sudu makan tepung gandum

Bahan dihiris halus

5biji bawang merah
5 ulas bawang putih
4batang daun sup
4batang daun bawang

sedikit garam
sedikit lada sulah
sedikit serbuk perasa

cara-cara membuatnya:
1:panaskan minyak goreng daging kemudian toskan
2:dalam minyak yang sama goreng bawang merah dan bawang putih hingga garing
3:pukul telor sampai kembang
4:kemudian masukkan tepung ,santan,gaul rata
5:masukkan bahan goreng daun sup dan daun bawang
6:akhir sekali msukkan garam,serbuk perasa,lada sulah
7:acuan diglis dengan mentega
8:alaskan dengan kertas minyak
9:bakar dalam oven dengan suhu 180d/c
10: 1/2 jam ataupun 45 minit







"




Rendang daging jawa

1 ekor ayam dipotong lapan ketul

BAHAN-BAHAN DIKISAR:
2 sudu ketumber
2 ulas bawang putih
1 sudu teh jintan manis
1sudu teh jintan putih
5 biji bawang merah
4biji buah keras
2 batang serai
1inci  halia
1 sudu lada hitam


1/2 cawan minyak
1/2 cawan air asam jawa
sedikit kerisik
sedikit garam

CARA-CARA MEMBUATNYA:
1: Panaskan minyak tumis bahan kisar
2:bila agak kekuningan masukkan ayam biar sebentar
3:kemudian masukkan air asam jawa
4:akhir sekali baru masukkan kerisik dan garam

Sabtu, 24 November 2012

Ayam masak Bijan

Bahan-Bahan:
1 kilo ayam
15 cili kering
10 ulas bawang merah
10 ulas bawang putih
2 batang serai
1 inci halia
1/4 kilo bijan
Garam
Gula
Minyak

Cara-cara membuatnya:
1. Ayam diperap bersama serbuk lada sulah,garam dan kunyit. Goreng.
2. Bijan digoreng tanpa minyak. Kisar.
3. Tumiskan bahan tumis. Masukkan ayam.
4. Kemudian masukkan bijan,air asam jawa,garam,gula dan sedikit air.
5. Hidangkan.

Rabu, 21 November 2012

Apam Pelangi

Bahan-bahan:
8 biji telur ayam [sukatan menggunakan gelas][sukatan telur = sukatan tepung]
1 gelas tepung gandum
1 tin kelapa kering
1 gelas gula
1 botol aiskrim soda [merah,hijau,kuning]
1 sudu teh baking powder

Cara-cara membuatnya:
1. Kelapa dibahagi 3 bahagian.
2. Masukkan aiskrim soda berwarna merah dalam salah satu bahagian kelapa tersebut.
3. Masukkan aiskrim soda bewarna kuning dalam bahagian kelapa yang ke-2.
4. Masukkan aiskrim soda berwarna hijau dalam bahagian kelapa yang ke-3.
5. Jemurkan ketiga-tiga bahagian kelapa tersebut hingga kering.
6. Pukul telur dan masukkan sedikit gula
7. Apabila rata, masukkan tepung gandum.
8. Masukkan baking powder dan kelapa yang telah dijemur tadi.
9. Gaul sehingga rata.
10. Kukus.

Kek Lapisan Horlick

Bahan-bahan:
1 gelas cream cracker 100g
1 1/2 gelas tepung gandum
10 biji telur
1 1/2 gelas gula halus
14 oz mentega
1/2 tin susu manis
200g Horlick
2 sudu besar Golden Syruo
sedikit esen vanilla
1 sudu besar ovellette

Cara-cara membuatnya
  1. Pukul telur dan gula hingga pekat.
  2. Masukkan ovellette.
  3. Pukul adunan tersebut hingga sebati.
  4. Mentega,susu,horlick,tepung,cracker,golden syrup dan esen vanilla dipukul ditempat yang lain sebagai satu adunan.
  5. Gaul lagi dan masukkan tepung gandum.
  6. Bahagi adunan tersebut kepada 2 
  • kosong.
  • browning sugar. 
     7. Kukus.

Ayam Kurma Kacang

Bahan-bahan:
1 ekor ayam 2kg
1/2 cawan minyak masak
1 tin susu cair
1 paket rempah kurma
5 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih       [digiling]
2 cm halia
1/2 cawan kacang tanah digoreng tanpa minyak  [ditumbuk]
2 biji limau nipis
1 sudu teh air mawar
1 sudu besar garam
1/2 biji kelapa dibuat kerisik
1 cawan pati santan pekat
2 cm kulit kayu manis
5 kuntum bunga lawang
3 biji buah pelaga

Cara-cara membuatnya:
  1. Perap ayam dengan bahan giling dan rempah kurma.
  2. Tumis rempah tumis.
  3. Masukkan ayam,santan pekat.
  4. Setelah ayam empuk,masukkan susu cair dan jus limau,
  5. Masukkan bawang besar,kacang tumbuk dan kerisik apabila kuah pekat.
  6. Akhir sekali,masukkan air mawar.

Selasa, 20 November 2012

Ketam Bunga Masak Berempah

Bahan-bahan:
1 kilo ketam bunga
1 peket rempah tumis
3 sudu makan serbuk ketumber
2 sudu makan garam masala
sedikit air
5 sudu tomato puri
1sudu makan stok ayam
1 ikat daun ketumbar
1 ikat daun pudina
sedikit minyak sapi
sedikit minyak masak

Bahan kisar:
10 biji bawang merah
5 ulas bawang putih
2 inci halia

cara-cara membuatnya:
panaskan minyak dan minyak sapi tumis bahan kisar,rempah tumis kemudian masukkan serbuk ketumber dan serbuk  garam masala,air,tomato puri,serbuk ayam,daunketumber,daun pudina akhir sekali masukkan  ketam.

Asam Tempoyak Ikan Baung

Bahan-bahan:
1 ekor ikan baung diperap dengan air limau nipis
5 ulas bawang putih (dicincang )
1 biji bawang besar (dihiris)
5 sudu besar tempoyak
1/2 cawan air asam jawa
1 biji timun
1sudu stok ikan
sedikit garam

bahan kisar:
5 biji cili besar
5 biji cili padi
1/2 inci kunyit hidup

Cara-cara membuatnya:
1.Panaskan kuali.
2. Masukkan air,bawang putih cincang,bawang besar hiris,bahan kisar,tempoyak.
3. Biarkan air tersebut mendidih. Masukkan ikan,air asam jawa,timun,garam dan stok ikan.

Ikan Patin masak Serai

Bahan-bahan:
1 ekor ikan patin (perap dengan air limau)
1/2 cawan tepung jagung
1 biji putih telor
sedikit garam
1 biji bawang besar dimayang bulat
2 biji bawang putih diketuk
3 helai daun limau purut dimayang halus
sedikit serbuk perasa
sedikit gula

Bahan kisar:
4 batang serai
2 cm kunyit hidup
20 cili padi

Hiasan:
Daun limau purut dihiris halus
Cili merah dihiris

Cara-cara membuatnya:
1.Sapukan putih telur di atas ikan.
2. Celupkan ikan dalam tepung jagung.
3. Panaskan minyak yang banyak.
4. Goreng ikan hingga kekuningan.
5. Tumis bawang putih.
6. Masukkan bahan kisar sehingga naik baunya.
7. masukkan garam,ikan goreng,daun limau purut hiris halus,serbuk perasa dan gula.


 

Ayam Goreng Bersos

Bahan-bahan:
1/2 buku mentega
5 biji bawang merah (ditumbuk)
3 biji bawang putih (ditumbuk)
1/2  botol sos tomato
5 biji bawang besar (dihiris)
5 ketul ayam
1 sudu teh serbuk pati ayam
1 sudu teh lada  sulah

Cara-cara Membuatnya:

1.Ayam diperap dengan serbuk pati ayam dan lada sulah selama 1/2 jam.
2.Goreng ayam tersebut sehingga garing
3.Ketepikan.
4.Panaskan mentega.
5.Tumiskan bahan yang telah ditumbuk hingga kekuningan.
6.Masukkan sos tomato,ayam goreng dan bawang besar yang dihiris.
7.Hidangkan.

Isnin, 19 November 2012

Kari Ikan dengan Terung Bulat

Bahan:
2 ekor ikan
1 sudu kecil biji sawi
sedikit daun kari
1 sudu kecil serbuk lada sulah
5 sudu besar serbuk kari ikan
5 biji terung bulat putih
1/2 cawan air asam jawa
5 tangkai cili hijau
5 biji tomato
2 cawan santan pekat
1 cawan santan cair

Bahan untuk dikisar:
10g cili kering [direbus dahulu]
5 batang serai
5 biji bwg merah

Cara membuatnya:
1.Tumis biji sawi,daun kari,serbuk lada sulah dan serbuk kari.
2.Bila naik minyak,baru masukkan bahan kisar.
3.Bila mendidih,baru masukkan terung bulat putih,ikan,air asam jawa,cili hijau dan tomato.
4.Akhir sekali masukkan santan cair dahulu bila masak baru masukkan santan pekat.
5. Hidangkan.



Ikan Siakap Goreng Bersos

Bahan:
1 ekor ikan siakap
1 biji kuning telur
sedikit garam
sedikit gula
1 cawan kecil tepung jagung

Sos:
5 ulas bawang putih
1 sudu besar cili kisar
1 ikat daun ketumbar
5 helai daun limau purut
1/2 cawan air asam jawa
1/4 cawan cuka.
3 sudu makan sos ikan
sedikit air
gula
garam.

Cara membuatnya:
1. Gaul ikan bersama garam dan gula
2. Lumurkan dgn tepung jagung
3. Goreng dan ketepikan.

Sos:
1. Panaskan minyak
2. Tumis bawang putih,cili kisar,daun limau purut,daun ketumbar,air asam jawa,cuka,sos ikan,gula dan sedikit air.
3. Akhir sekali,masukkan garam.
4. Tuangkan keatas ikan goreng tersebut.


Kuih Lenggang

Kuih Lenggang

Resipi:
100g tepung gandum
Sedikit garam
2 biji telur
1 mangkuk besar air daun pandan
1/2 mangkuk kecil santan pekat

Inti:
1/4 cawan air
1/2 cawan gula melaka         
1/4 cawan gula pasir             
2 helai daun pandan
1 mangkuk kelapa parut
1 sudu kecil garam
1 sudu kecil air tepung kanji

Sos:
75ml santan
Garam
Gula
Tepung kanji
Daun pandan

Cara2 membuatnya:
1. Masukkan tepung ke dalam mangkuk.
2. Buat lubang di tengah-tengah tepung.
3. Masukkan telur,air,daun pandan dan santan pekat ke dalam lubang tersebut
4. Perap selama 1/2 jam.
Inti:
1.Didihkan air.
2. Masukkan daun pandan,gula melaka,gula pasir,kelapa parut,garam dan air tepung kanji.
3. Masak sehingga pekat
Sos:
-Semua bahan dimasak hingga pekat.

Sabtu, 5 Mei 2012

BEBOLA MOZELLA KEJU GORENG

5 biji bebola mozella keju
3biji telor dipukul sedikit
1 cawan tepung gandum
1 cawan serbuk roti
1kilo minyak masak untuk mengoreng

Cara-cara  membuatnya:
Panaskan minyak.
Tos mozella keju gaul dalam tepung celup dalam telor gaul dalam serbuk roti
Sekali lagi celop dalam telor gaul dalam serbuk roti .
Akhir sekali goreng hingga kekuningan. 

Bahan untuk sos.

3 sudu besar  mayonis
2 sudu besar sos tomato
2 sudu besar sos cili
1/2 sudu kecil jus lemon
1/2 sudu kecil garam
1/2 sudu kecil gula
cara membuatnya:
Gaul semua bahan.