Selasa, 4 Disember 2012

Lempeng berinti makanan laut

500 gm tepung gandum
500 gm atau 1/2 liter susu uht
150 gm mentega cair
3 biji telor
sedikit tomato pes

cara-cara membuat lempeng:
1:Gaul tepung ,susu, tomato pes,mentega,telor,
2:Kacau sebati kalau terlalu pekat masukkan susu atau air
3:Panaskan kuali leper lempengkan tuangkan aduanan 1 seduk besar   
4:Bila agak kekuningan letak inti lipat angkat

Bahan inti:
100 gm isi ikan
 80 gm sotong
70 gm isi udang
5 ulas bawang putih
3 batang seleri
10 biji cendawan butang
1 ikat daun pasly
1 sudu teh lada sulah
sedikit garam
1/2 tin krim segar

cara-cara membuat inti:
1:Panaskan mentega tumis bawang putih,batang seleri,cendawan butang
2:Kemudian masukkan isi ikan,sotong,udang kacau sebati
3:Akhir sekali masukkan daun pasly,lada sulah,garam, dan krim segar


 

Tiada ulasan:

Catat Ulasan