Rabu, 5 Disember 2012

Daging masak tomato

Bahan -bahannya:

1 kilo daging
1 tin tomato puree
1 tin susu cair
1 biji kelapa ambil pati saja(atau 1 mangkuk santan)
15 biji bawang putih
10 biji bawang merah
10 biji tomato
1biji buah pala (diparut)
2 batang serai
5 biji ubi kentang
1 cawan minyak masak
3 sudu makan minyak sapi
1 sudu makan serbuk jintan putih
1 sudu makan serbuk jintan manis
2 inci halia
2 inci lengkuas
sedikit cili kisar
sedikit garam
sedikit ajinomoto
1 peket rempah tumis


Cara-cara membuatnya:
1:lengkuas,halia,bawang putih,bawang merah,serai dikisar
2:Daging diperap dengan jintan putih ,jintan manis,buah pala 1/2 jam
3:Panaskan minyak masak dan minyak sapi masukkan bawang merah dan bawang  putih yang dihiris
4:Kemudian masukkan bahan yang dikisar biar garing dan masukkan daging yang sudah diperap tadi.
5:Bila air agak kering masukkan santan ,tomato puree,ubi kentang
6:Akhir sekali masukkan susu cair,garam,ajinomoto dan buah tomato

Tiada ulasan:

Catat Ulasan