Isnin, 19 November 2012

Kari Ikan dengan Terung Bulat

Bahan:
2 ekor ikan
1 sudu kecil biji sawi
sedikit daun kari
1 sudu kecil serbuk lada sulah
5 sudu besar serbuk kari ikan
5 biji terung bulat putih
1/2 cawan air asam jawa
5 tangkai cili hijau
5 biji tomato
2 cawan santan pekat
1 cawan santan cair

Bahan untuk dikisar:
10g cili kering [direbus dahulu]
5 batang serai
5 biji bwg merah

Cara membuatnya:
1.Tumis biji sawi,daun kari,serbuk lada sulah dan serbuk kari.
2.Bila naik minyak,baru masukkan bahan kisar.
3.Bila mendidih,baru masukkan terung bulat putih,ikan,air asam jawa,cili hijau dan tomato.
4.Akhir sekali masukkan santan cair dahulu bila masak baru masukkan santan pekat.
5. Hidangkan.



Tiada ulasan:

Catat Ulasan